top of page

Kastration

Hos Haderslev Hestepraksis har vi stor erfaring indenfor kastration af hingste. Vi anbefaler tidligst at hingstene kastreres når de er 1 år.

Inden kastrationen udføres, undersøger dyrlægen hestens almene tilstand og konstaterer om begge testikler er sunket ned i pungen. I nogle tilfælde er en eller begge testikler fraværende, og der er tale om, at hesten er kryptorchid. Den/de manglende testikel/testikler vil ligge i lyskekanalen eller i bughulen. En sådan hingst bør ikke opereres hjemme og henvises derfor til et hestehospital, hvor indgrebet kan foretages under fuld narkose. 

Er begge testikler til stede i pungen, kan kastrationen udføres både stående og liggende. Før indgrebet får hesten foruden bedøvelsen, en smertestillende sprøjte samt stivkrampeserum.

Operationen forløber sædvanligvis uden komplikationer, men på trods af dette er der altid en lille risiko ved enhver operation. Hvis du umiddelbart efter kastrationen observerer blødning fra såret, bør dyrlægen kontaktes straks. Det er normalt at området omkring operationssåret hæver op og væsker lidt de første par dage. Som ved alle andre former for operative indgreb er der en risiko for efterfølgende infektion i såret. Du bør de første dage efter indgrebet, være opmærksom på hestens almene tilstand og ædelyst samt tage temperatur på hesten dagligt. Ved mistanke om infektion skal dyrlægen tilkaldes. 

For at forebygge hævelse, har hesten bedst af at blive motioneret flere gange dagligt, eller komme på fold så den kan røre sig. Helst alene eller sammen med en rolig hest, så den kastrerede hest ikke stresses unødigt. 

bottom of page