top of page

Chipmærkning & Hestepas

I Danmark er det lovpligtigt at alle heste, både i og udenfor registreret avl, har et hestepas med medicinsider.  Alle føl skal have udstedt et hestepas inden de er 6 mdr. eller inden udgangen af fødselsåret, alt efter hvilken dato, der er senest. For at kunne få udstedt et pas skal hesten være chipmærket. Hesten skal chipmærkes og besigtiges enten af din dyrlæge eller en autoriseret mærker fra Seges.


Alle heste, der er født i Danmark efter 30. juni 2009, skal chipmærkes. 

Med mindre:

  • hesten allerede er mærket med en chip

  • hesten har et brænde- eller frysemærke og mærket indeholder læsbare tal

  • hesten har et pas udstedt af en officielt anerkendt avlsorganisation eller en organisation, der administrerer konkurrence- og væddeløbsheste, forudsat at der i passet er angivet et signalement af hesten med udfyldt tegning. 


Efter 1. Marts 2010 er det ikke længere lovligt at brændemærke heste og derfor er chipmærkning nu eneste lovlige mærkning af heste. Med en chip får hesten et identifikationsnummer, som den vil have resten af livet. På heste placeres chippen midt på venstre side af halsen på overgangen mellem nakkekam og halsmuskulatur. 

Er dit hestepas udstedt før 2009 indeholder det ikke de lovpligtige medicinsider. Du skal selv sørge for at få hestepasset opdateret med medicinsider. For yderligere information om medicinsider se her www.hestepas.dk. Husk at hestepasset skal følge hesten. Dvs. at passet skal opbevares på den adresse hesten står opstaldet, hvis hesten skal transporteres, skal passet med. Dyrlægen kan i forbindelse med behandling af din hest have brug for at se hestepasset, medbring derfor altid dit hestepas i forbindelse med dyrlægebesøg. 


Heste anses som værende produktionsdyr, ligesom det gælder for andre landbrugsdyr, med mindre de er udelukket fra konsum og herved får status som hobbydyr. Hvis hesten ikke er udelukket fra konsum, er man underlagt omfattende restriktioner i forhold til medicinering af hesten. Har du derfor ikke et ønske om, at din hest på et tidspunkt skal slagtes, er det en stor fordel for såvel dyrlæge, ejer og hest, hvis din hest er udelukket fra slagt. På medicinsiderne i dit hestepas kan du se om din hest er udelukket fra slagt. 

_DSC1781.jpg
bottom of page