Mund og tænder
Hos Haderslev Hestepraksis tilbyder vi mundhuleundersøgelser med de nyeste teknologier. Vi går meget op i, at hestens tænder holdes ved lige, så den kan fordøje sit foder korrekt samt at den ikke generes ved at have bid i mund. Vi anbefaler, at alle heste får en grundig mundhuleundersøgelse min. én gang årligt.
Sådan foregår en mundhule undersøgelse.
01
Vi tjekker tyggefunktion
Vi starter altid med at give din hest et par godbidder (høcobs) for at se, om den bruger sine tænder korrekt.
03
Så tjekkes mund, tunge og tænder
Vi ser på hestens tænder, tunge og mundslimhinde . Alle tænder inspiceres på yder- og inderside samt tyggeflade med spejl og lyskilde.
05
Udstyret, vi bruger
Vi bruger en el-dreven rasper med vandkøling samt et oroskop (mundhulekamera). Derudover råder vi også over udstyr til de mere komplicerede indgreb.
02
Hesten får beroligende medicin
Hesten får altid noget beroligende i forbindelse med undersøgelsen. Så får den mundspære på og hovedet placeres på en støtte.
04
Eventuelle tandkorrektioner foretages
Er der spidser, kroge, rampe- eller trappedannelse korrigeres for dette. Derudover behandles problemer såsom foderpakninger (diastemer), frakturer og karies.
06
Godt at vide bag efter
Hesten slapper af indtil bedøvelsen aftager. Har den fået foretaget større indgreb, er det ikke unormalt, at den vil lugte lidt ud af munden den første tid efter operationen. Vi lægger sammen med dig en plan for opfølgning.
Trensetjek
Vi tilbyder trensetjek i forbindelse med mundhuleundersøgelse
Vi ved, at ikke to hestehoveder er ens, og det gælder for bid og hovedtøj! En trense med forkert pasform kan føre til ubehag og skader i hestens mund. Et trensetjek inkluderer et tjek af seletøj, vurdering af slitage på tænder og pladsforhold i mund, vurdering af bidstørrelse, nakkestykke og pladsforhold om ørene, kindstykkernes placering i forhold til kindben, næsebåndets tykkelse og så sikrer vi at de vigtige nerveudspring i hestens hoved går fri.