top of page
Haderslevhestepraksis_0077_edited.jpg
MUND OG TÆNDER

Hos Haderslev Hestepraksis tilbyder vi mundhuleundersøgelser med de nyeste teknologier. Vi går meget op i, at hestens tænder holdes ved lige, så den kan fordøje sit foder korrekt samt at den ikke generes ved at have bid i mund. Vi anbefaler, at alle heste får en grundig mundhuleundersøgelse min. én gang årligt.

Sådan foregår en tandbehandling

Hvis din hest viser tegn på problemer i mundhulen, såsom ændret spisemønster, ridevanskeligheder, lugt, næseflåd eller vægttab, bør du overveje en mundhuleundersøgelse eller tandbehandling. Mundhuleundersøgelser og tandraspning udføres både i klinikken og i den udkørende praksis. Vi bruger moderne, batteridrevne el-raspe med diamantbor. De er små og præcise, så vi altid kun korriger det nødvendige uden at skade vitalt tandvæv. På klinikken undersøges alle heste med oroskop (mundhulekamera) og det er desuden her, at alle avancerede tandbehandlinger, såsom ekstraktioner, skylning af bihuler, rodbehandlinger og plastfyldninger udføres. 

01

Tjek af tyggefunktion

Vi undersøger tyggeadfærd og funktion. Det kan enten være at vi observerer hesten i boksen, mens den spiser hø, eller at den får et par høcobs tilbudt.

02

Bedøvelse

Vi lytter på hjerte og lunger, og spørger ind til hestens almene velbefindende og sygdomshistorik, samt tidligere reaktion på bedøvelse. Vi starter som udgangspunkt ud med så lille dosis sedation som muligt, det betyder at vi indimellem har behov for at supplere med mere medicin.

03

Udvendigt tjek

Inden vi lægger mundspærre på, undersøger vi kæbebevægelse, kæbeled, lungeben og muskulatur i hovedet. Vi undersøger også fortændernes tandstilling, samt læber og mundvige.

04

Skyldning

Vi skyller munden grundigt, så vi kan inspicere tunge, kinder, mundslimhinde og alle flader af tænderne. Herefter placeres hestens hoved på en hovedstøtte eller i en hængegrime.

05

Vurdering

Alle tænder inspiceres på yder- og inderside samt tyggeflade med spejl og lyskilde. Vi vil i nogle tilfælde anbefale røntgen for at kunne stille den rette diagnose. Som ejer af hesten skal du selvfølgelig tages med på råd og give tilladelse til behandlingen. 

06

Korrektion

Eventuelle tandkorrektioner foretages: Er der spidser, kroge, rampe- eller trappedannelse korrigeres for dette. Evt. ulvetænder og/eller løse mælketænder ekstraheres. Derudover behandles problemer såsom foderpakninger (diastemer) og der laves en plan, ved behov for yderligere diagnostik og behandling af fx frakturer, huller i pulpaspor eller infundibulær karies.

07

Godt at vide bagefter

Hesten slapper af indtil bedøvelsen aftager, og må ikke spise førend den er helt vågen, da bedøvelsen påvirker evnen til at synke.  Vi lægger sammen med dig en plan for opfølgning. 

IMG_8975.jpeg
Trensetjek

Vi tilbyder trensetjek i forbindelse med mundhuleundersøgelse

Vi ved, at ikke to hestehoveder er ens, og det gælder for bid og hovedtøj! En trense med forkert pasform kan føre til ubehag og skader i hestens mund. Et trensetjek inkluderer et tjek af seletøj, vurdering af slitage på tænder og pladsforhold i mund, vurdering af bidstørrelse, nakkestykke og pladsforhold om ørene, kindstykkernes placering i forhold til kindben, næsebåndets tykkelse og så sikrer vi at de vigtige nerveudspring i hestens hoved går fri. 

IMG_4235.jpeg

BESTIL TID TIL UNDERSØGELSE

KONTAKT OS I DAG

bottom of page